<bron: www.ad.nl>
29-10-15 - 13:09 © reuters.

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft donderdag ingestemd met een voorstel van EU-parlementariër Matthijs van Miltenburg (D66) om nieuwe drones in Europa te voorzien van een chip. Dat moet het makkelijker maken om schade te verhalen als zo'n onbemand vliegtuigje brokken maakt.

,,Je zou het kunnen zien als een kentekenplaat'', aldus Van Miltenburg. ,,De chip en registratie zijn niet erg kostbaar en voorkomen wel een hoop gedoe bij een ongeluk.''

Cijfers over het aantal drones per lidstaat of over het aantal ongelukken en bijna-ongelukken zijn er niet. De verzekeringswereld studeert inmiddels hard op speciale drone-polissen. Schade door drones bij recreatief gebruik valt nu in Nederland meestal onder de gewone WA-verzekering. 

Eigen regels
Brussel wil dringend Europese regels voor het vliegen met drones, ongeacht of dat recreatief of voor professionele doeleinden is. ,,Nu heeft elk land zijn eigen regels. Dat varieert van helemaal niks tot een verbod waarvoor eventueel ontheffing kan worden verleend," zegt Van Miltenburg.

In Nederland mogen drones niet in de buurt van strategische objecten of boven bebouwing vliegen. De toegestane maximale vlieghoogte bedraagt 120 meter.  

D66 wil ook dat er Europees erkende opleidingen voor ,,bestuurders'' van drones komen.

Comment