‘Drones zijn veiliger dan inspecteurs’

Portret Havenwerker 2.0 Dronepiloot Guido Benschop (39) werkt bij een start-up.,
<bron: www.nrc.nl>
 

  • Wouter van Noort

22 december 2015

 

„Wat wij doen, laat mooi zien hoe de haven aan het veranderen is”, zegt drone-piloot Guido Benschop. „Wij voeren bijvoorbeeld inspecties uit bij fabrieken, terminals en olie- en gasinstallaties in de haven.”

Guido Benschop

Benschop is gediplomeerd gezagvoerder in de burgerluchtvaart en werkt sinds vorig jaar bij de start-up Omniworkx. Dat bedrijf zit in de loods van de oude Rotterdamse Droogdok Maatschappij. „Drones zijn veel veiliger en goedkoper dan menselijke inspecteurs”, zegt hij. „Ga maar na: voor inspecties boven de 1,80 meter hoogte moeten inspecteurs verplicht een steiger bouwen. Soms zijn er klimcertificaten nodig. Een flare van een olie-installatie moet twee dagen lang uitgezet worden om de installatie te laten afkoelen als er een inspecteur naar boven moet; dat hoeft nu niet.”

Benschop geeft leiding aan ongeveer twintig vliegeniers. „Daar zitten jongens bij die vroeger duiker waren, en voor offshorebedrijven inspecties deden. Die kennen het vak, maar je moet ze ook omscholen. Daarom hebben wij sinds kort ook een eigen vliegopleiding voor drones.”

Benschop denkt dat er op termijn veel minder mensen nodig zullen zijn in de haven dan nu. „Op de terminals zijn bijna geen mensen meer, alleen maar robots. Drones zijn ook vliegende robots natuurlijk.”

Hij denkt dat het onvermijdelijk is. „Ik werk pas kort in de haven, maar ben verrast door wat er allemaal gebeurt: er zijn allerlei innovatieve bedrijven die elkaar versterken. In de loods waar wij zitten, zit een composietenbedrijf dat een beter materiaal bedacht voor onze drones.”

Comment