Comment

Internationale skifederatie verbiedt het gebruik van drones

Hier is de drone nog kompleet

Hier is de drone nog kompleet

<bron: www.nos.nl>
VANDAAG, 15:35

ALPINESKIËN

De drone, hier nog in complete staat AFP

De internationale skifederatie (FIS) heeft het gebruik van drones verboden in de wereldbeker. Die beslissing volgt op het incident met Marcel Hirscher. De Oostenrijkse skiër kreeg bij de wereldbekerwedstrijd slalom in Madonna di Campiglio bijna een drone op zijn hoofd. "Zolang ik verantwoordelijk ben voor de veiligheid, gebruiken we geen drones meer", zegt FIS-wedstrijdleider Markus Waldner.

"Ik ben erg boos", gaat Waldner verder. "Hirscher heeft heel veel geluk gehad dat hij niet gewond is geraakt." En dat is niet de enige reden van de boosheid bij de wedstrijdleider. De FIS had namelijk het gebruik van drones wel toegestaan, maar niet direct boven het parcours. "De bestuurder heeft onze instructies niet opgevolgd. Hij moest buiten het parcours blijven en de skiërs van 15 meter afstand volgen. Dan was er niets aan de hand geweest", aldus Waldner.

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de drone, laat in een statement weten dat het "extreem blij is dat er niemand gewond is geraakt." Tegelijkertijd onderzoekt het de toedracht van het voorval. "Dit incident nemen we zeer serieus."

 

Comment

Comment

Neerstortende drone met camera mist skiër Marcel Hirscher op het nippertje

cegrab-20151223-125740-688-1-736x414.jpg

<bron: www.nrc.nl>
23 december 2015

Tijdens de wereldbekerslalom dinsdag in Madonna di Campiglio is de Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher ontsnapt aan een neerstortende drone. Vlak achter hem spatte de drone met camera uiteen. Het was de eerste keer in de Italiaanse plaats dat er voor tv met een drone werd gewerkt. „Ik heb geluk gehad”, zei Hirscher, die tweede werd, aldus persbureau AFP. „Ongelofelijk dat dit kan gebeuren.” (NRC

Comment

Comment

‘Drones zijn veiliger dan inspecteurs’

‘Drones zijn veiliger dan inspecteurs’

Portret Havenwerker 2.0 Dronepiloot Guido Benschop (39) werkt bij een start-up.,
<bron: www.nrc.nl>
 

  • Wouter van Noort

22 december 2015

 

„Wat wij doen, laat mooi zien hoe de haven aan het veranderen is”, zegt drone-piloot Guido Benschop. „Wij voeren bijvoorbeeld inspecties uit bij fabrieken, terminals en olie- en gasinstallaties in de haven.”

Guido Benschop

Benschop is gediplomeerd gezagvoerder in de burgerluchtvaart en werkt sinds vorig jaar bij de start-up Omniworkx. Dat bedrijf zit in de loods van de oude Rotterdamse Droogdok Maatschappij. „Drones zijn veel veiliger en goedkoper dan menselijke inspecteurs”, zegt hij. „Ga maar na: voor inspecties boven de 1,80 meter hoogte moeten inspecteurs verplicht een steiger bouwen. Soms zijn er klimcertificaten nodig. Een flare van een olie-installatie moet twee dagen lang uitgezet worden om de installatie te laten afkoelen als er een inspecteur naar boven moet; dat hoeft nu niet.”

Benschop geeft leiding aan ongeveer twintig vliegeniers. „Daar zitten jongens bij die vroeger duiker waren, en voor offshorebedrijven inspecties deden. Die kennen het vak, maar je moet ze ook omscholen. Daarom hebben wij sinds kort ook een eigen vliegopleiding voor drones.”

Benschop denkt dat er op termijn veel minder mensen nodig zullen zijn in de haven dan nu. „Op de terminals zijn bijna geen mensen meer, alleen maar robots. Drones zijn ook vliegende robots natuurlijk.”

Hij denkt dat het onvermijdelijk is. „Ik werk pas kort in de haven, maar ben verrast door wat er allemaal gebeurt: er zijn allerlei innovatieve bedrijven die elkaar versterken. In de loods waar wij zitten, zit een composietenbedrijf dat een beter materiaal bedacht voor onze drones.”

Comment

Comment

Japan is gek op censuurdrones, bezorgdrones en anti-drone-drones

<bron: www.nrc.nl>

De politie van Tokio houdt wel rekening met drone-terrorisme.

  • Wouter van Dijke

15 december 2015

Foto Jerome Favre / EPA

Foto Jerome Favre / EPA

Drones waren behoorlijk populair, het afgelopen jaar. Zo ook in Japan. De Japanse kledingwinkel BUYMA speelde slim in op de drone-gekte met een mooie commercial. Daarin zijn een man en een vrouw naakt aan het balletdansen. Dat zou nooit uitgezonden mogen worden, maar gelukkig is daar een stel drones die het schouwspel nagezet volgen - en van de nodige kuisheid voorzien.

Het enthousiasme voor drones wordt geholpen door de Japanse regering. Die zal vandaag een aantal steden aanwijzen waar wetgeving rondom drones als test versoepeld zal worden, zegt zakenkrant Nikkei. Eén van die steden is Chiba, waar de onbemande vliegtuigjes binnenkort medicijnen en boodschappen mogen bezorgen. De testen in Japan zetten de deur open voor drone-bezorging van bijvoorbeeld online bestellingen. Winkelwebsite Amazon is al druk aan het experimenteren met zulke supersnelle bezorging.

Maar met de enthousiasme over drones komt ook het besef dat de voertuigen gevaarlijk kunnen zijn. In april landde er nog een drone met onbekende inhoud op het dak van het kantoor van minister-president Shinzo Abe. Die drone bleek licht radioactieve straling af te geven. Met de Olympische Spelen van 2020 in aantocht houdt de Japanse politie ernstig rekening met terrorisme met behulp van de onbemande vliegtuigen. De politie van Tokio gaf deze week een demonstratie van een spectaculaire manier om verdachte drones uit de lucht te halen.

Comment

Comment

Amazon toont nieuwe drone voor bezorging

amazon-drone

<bron: www.nrc.nl>
30 november 2015

 

Amazon zet zijn plannen voor pakketbezorging per drone door. Het Amerikaanse technologiebedrijf toonde gisteren een nieuw prototype onbemand vliegtuigje dat het wil inzetten voor het afleveren van goederen. De drone vliegt als een vliegtuig, maar kan ook verticaal opstijgen en landen, zoals een helikopter. Volgens Amazon kan de drone ongeveer 25 kilometer vliegen, en is hij in staat om objecten automatisch te herkennen en vermijden. Ook het Duitse DHL en het Chinese Alibaba werken aan pakketbezorging per drone, die vooralsnog te duur en onpraktisch is. (NRC)

Comment

Comment

Voorstel kenteken voor drones goedgekeurd

<bron: www.ad.nl>
29-10-15 - 13:09 © reuters.

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft donderdag ingestemd met een voorstel van EU-parlementariër Matthijs van Miltenburg (D66) om nieuwe drones in Europa te voorzien van een chip. Dat moet het makkelijker maken om schade te verhalen als zo'n onbemand vliegtuigje brokken maakt.

,,Je zou het kunnen zien als een kentekenplaat'', aldus Van Miltenburg. ,,De chip en registratie zijn niet erg kostbaar en voorkomen wel een hoop gedoe bij een ongeluk.''

Cijfers over het aantal drones per lidstaat of over het aantal ongelukken en bijna-ongelukken zijn er niet. De verzekeringswereld studeert inmiddels hard op speciale drone-polissen. Schade door drones bij recreatief gebruik valt nu in Nederland meestal onder de gewone WA-verzekering. 

Eigen regels
Brussel wil dringend Europese regels voor het vliegen met drones, ongeacht of dat recreatief of voor professionele doeleinden is. ,,Nu heeft elk land zijn eigen regels. Dat varieert van helemaal niks tot een verbod waarvoor eventueel ontheffing kan worden verleend," zegt Van Miltenburg.

In Nederland mogen drones niet in de buurt van strategische objecten of boven bebouwing vliegen. De toegestane maximale vlieghoogte bedraagt 120 meter.  

D66 wil ook dat er Europees erkende opleidingen voor ,,bestuurders'' van drones komen.

Comment

Comment

Zijn drones en vastgoed de redding van Sony?

<bron: www.nrc.nl>
Door Guus Ritzen op donderdag 29 oktober 2015

Het gaat lekker met Sony, zou je denken. Het Japanse bedrijf wist sinds 2013 meer dan 25 miljoen PlayStation 4’s te verkopen; daar komen de Xbox One en Wii U niet eens bij in de buurt.

Maar het succes van de PlayStation volgt op een periode van tien jaar waarin 35.000 ontslagen vielen en onder meer de verlieslatende pc-tak Vaio werd afgestoten. Sony kan anno 2015 nauwelijks op tegen de almacht van Apple en Samsung.

Sinds Kazuo Hirai vanaf 2012 het concern leidt, ontvouwt Sony - als een in een midlifecrisis verkerende veertiger - het ene na het ander nieuwe initiatief. In onvervalst managementspeak stelt het bedrijf, dat vandaag zijn kwartaalcijfers publiceert, dat de ondernemende geest moet terugkeren.

Hoe probeert Sony dit voor elkaar te krijgen? En werkt die nieuwe koers?

1. Online wiskundetoetsen

Ja, je leest het goed. Het bedrijf dat furore maakt met sexy gadgets als de PlayStation 4, stort zich sinds dit jaar op de niet zo sexy markt voor online wiskundetoetsen. In april startte het Sony Global Education (SGE). Hiermee wil Sony op de lange termijn met online onderwijs een alternatief bieden voor het traditionele, klassikale schoolsysteem.

Of het Sony’s redding gaat zijn, is zeer de vraag. Tegen 2020 hoopt SGE een omzet van 73.7 miljoen euro te draaien, een fractie van Sony’s jaarlijkse omzet van zo’n 60 miljard euro.

2. Drones

In navolging van Google en Amazon richt ook Sony zich sinds juli op drones. Niet gek: het is een sector die naar verwachting- alleen al in de VS - 72 miljard euro waard is in 2025. Samen het Japanse roboticabedrijfje ZMP startte Sony Aerosense, waarmee ze onbemande vliegtuigjes maken voor zakelijke klanten. Die kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een oogst mee te inspecteren.

3. Medische apparatuur

Een elektronicaconcern dat zich gaat richten op medische apparatuur - waar hebben we dat eerder gehoord? Juist: Philips. De Eindhovense lampjesfabrikant zag zelfs zo veel toekomst in de medische markt dat het zijn traditionele lichtdivisie opzij zet om zich er volledig op te richten.

In 2012 begon het een gezamenlijke onderneming met cameraproducent Olympus, Sony Olympus Medical Solutions. Dit jaar wordt hun eerste grote product verwacht: een ‘ultra high-definition’ endoscoop, waarmee doktoren de binnenkant van hun patiënten nóg beter kunnen bekijken. Sony hoopt zo’n 1.5 miljard euro aan omzet uit de medische tak te halen.

4. Vastgoed

Vastgoed, want waarom ook niet? Sinds 1979 zit het bedrijf ook al in verzekeringen, en sinds 2001 beheren ze een eigen bank. Samen met het in 2014 gestarte Sony Real Estate vallen deze afsplitsingen onder Sony Financial - in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van het concerns winstgevendste takken:

 

 

Wat Sony Real Estate precies doet? Makelarij, vastgoedbeheer en -advies. Voorlopig alleen op de Japanse markt.

5. Elektrische auto’s?

Sony is nog lang niet uitgeïnnoveerd. De nieuwste flirt: de automotivemarkt. Concrete plannen zijn er op het moment nog niet, maar CEO Hirai heeft zich laten ontvallen dat een samenwerking met een bestaande autofabrikant “absoluut” tot de mogelijkheden behoort.

 

En? Werkt Sony’s nieuwe koers?

Vooralsnog worden ook onder leiding van Hirai Sony’s jaarcijfers in voornamelijk vuurrode inkt gedrukt. Maar in 2016 verwachten de Japanners een bedrijfsresultaat van 2,4 miljard euro - de eerste winst sinds 2013.

 


Al zijn er ook de nodige twijfels. Een Amerikaanse fondsmanager, tegen de Financial Times:

“I don’t doubt that their turnround is real but I don’t like their business portfolio. It’s a hodgepodge of businesses that have no synergies with each other.”

Comment

Comment

Drone stort neer tijdens US Open

Een op het eerste gezicht normale tenniswedstrijd op de US Open werd vannacht abrupt stilgelegd vanwege een bijzonder object op de tribune. Het duurde even voordat duidelijk werd wat het was. Het bleek een drone te zijn. De scheidsrechter legde de wedstrijd stil, en haalde de politie erbij.

De drone kwam terecht op een lege plek; niemand raakte gewond. Het is nog niet bekend wie de drone bestuurde. 

De wedstrijd ging tussen de Italiaanse Flavia Pennetta en de Roemeense Monica Niculescu. Na een korte onderbreking ging de Italiaanse in twee sets met de zege aan de haal.

Comment

Comment

FAA: Aantal bijna-botsingen tussen drones en vliegtuigen explosief gestegen

De Amerikaanse toezichthouder FAA waarschuwt voor het gevaar van onverantwoordelijk gebruik van drones. Het aantal bijna-botsingen met vliegtuigen is enorm toegenomen.

In een verklaring laat de FAA weten dat het harder campagne zal voeren om bewustwording voor het probleem te krijgen. Ook dreigt de toezichthouder echter met boetes en zelf mogelijke gevangenisstraf.

In juni 2014 waren er zestien meldingen van drones in de buurt van vliegtuigen, in juli 2014 waren dat eral 36.

Dit jaar is het aantal meldingen van bijna-botsingen door piloten explosief gestegen naar 138 in juni en 137 in juli. In totaal zijn er dit jaar al 650 meldingen gedaan door piloten van vliegtuigen en helikopters.

Bovendien, zo stelt de FAA, heeft de brandweer regelmatig het bluswerk bij natuurbranden moeten staken omdat de blusvliegtuigen niet konden opstijgen vanwege drones boven het vuur.

VOLLEDIGE VERKLARING VAN FAA:

Pilot Reports of Close Calls With Drones Soar in 2015

August 12- Pilot reports of unmanned aircraft have increased dramatically over the past year, from a total of 238 sightings in all of 2014, to more than 650 by August 9 of this year. The FAA wants to send out a clear message that operating drones around airplanes and helicopters is dangerous and illegal. Unauthorized operators may be subject to stiff fines and criminal charges, including possible jail time.

Pilots of a variety of different types of aircraft – including many large, commercial air carriers – reported spotting 16 unmanned aircraft in June of 2014, and 36 the following month. This year, 138 pilots reported seeing drones at altitudes of up to 10,000 feet during the month of June, and another 137 in July.

Meanwhile, firefighters battling wildfire blazes in the western part of the country have been forced to ground their operations on several occasions for safety reasons when they spotted one or more unmanned aircraft in their immediate vicinity.

The FAA will continue to work closely with industry partners through the “Know Before You Fly” campaign to educate unmanned aircraft users about where they can operate within the rules. The agency is also supporting the National Interagency Fire Center’s “If You Fly, We Can’t” efforts to help reduce interference with firefighting operations.

However, the FAA also is working closely with the law enforcement community to identify and investigate unauthorized unmanned aircraft operations. The FAA has levied civil penalties for a number of unauthorized flights in various parts of the country, and has dozens of open enforcement cases.

The FAA encourages the public to report unauthorized drone operations to local law enforcement and to help discourage this dangerous, illegal activity.

Comment